Meidenvenijn: met rots en water sta je sterk

De training heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden.

Meisjes ontwikkelen hun communicatievaardigheden, meer dan jongens, door met elkaar te praten. Jongens zijn meer geneigd om zich fysiek te testen. Ook meisjes hebben fysieke oefening nodig, zowel om een gezond en sterk lichaam op te bouwen als om meer zelfvertrouwen en een sterke eigen identiteit te ontwikkelen. Fysieke oefeningen brengen hen in contact met hun eigen kracht. Dit maakt het voor meisjes ook makkelijker om voor zichzelf op te komen, om hun eigen keuzes te maken, om hun gevoelens en meningen naar buiten te brengen.

Deze training is een unieke combinatie van de Rots en Water weerbaarheidstraining en het meidenvenijn(pest)gedrag, waarbij meiden inzicht krijgen in meidenvenijn (pest)gedrag, hun eigen rol in hun sociale groep, meer zelfvertrouwen krijgen en leren hun eigen keuzes te maken en voor zichzelf op te komen.

Er bestaat een verschil tussen de manier waarop jongens en meiden pesten. Jongens pesten met name meer op een directe en fysieke manier, meiden meer indirect door middel van de sociale relaties: roddelen, buiten sluiten en isoleren, negeren, afwijzen.

Pesten wordt steeds meer gezien als een groepsfenomeen, er bestaan minimaal 6 verschillende rollen bij het pesten:

In meidengroepen heerst er vaak een ‘koningin’. Dit populaire meisje omringt zich vaak met hofdames en trouwe onderdanen. Zij bepaalt wie er bij haar club hoort.

Typisch meidengedrag is:

En dit alles buiten het zicht van volwassenen.

Dit meiden gedrag wordt geïntegreerd in de rots en water weerbaarheidstraining.

Het Rots en Water programma kent 4 thema’s n.l. zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen en in actie kunnen en durven komen. Deze thema’s worden in het programma door 4 rode draden met elkaar verbonden:

  1. Het leren gronden (stevig en ontspannen staan), centreren  (adem in de buik) en richten van de aandacht. Het centrum wordt ervaren en ontwikkeld als een centrum van kracht en een centrum van rust. Iemand die gecentreerd is en gegrond ervaart een stevige,  fysieke basis die elke handeling, en het tot handelen overgaan, vergemakkelijkt.
  2. De ontwikkeling van de gouden driehoek: lichaamsbewustzijn –emotioneel bewustzijn –zelfbewustzijn. Emoties drukken zich in het lichaam uit. Zonder lichaam is er geen bewustzijn van emoties mogelijk. Zonder lichaamsbesef is er geen emotioneel besef en geen zelfbesef mogelijk.
  3. De ontwikkeling van fysieke communicatievormen als basis voor de ontwikkeling van andere, meer verbaal georiënteerde, vormen van communicatie.
  4. Het Rots&Waterconcept. De harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. Dit kan op fysiek en mentaal en sociaal niveau worden toegepast.

De inzichten verkregen in het typische meidengedrag gecombineerd met de fysieke component van de Rots en Water training leidt tot zelfinzicht en geeft de meiden meer zelfvertrouwen en de kracht om voor zichzelf op te komen.

Kosten: € 150,- (incl. BTW)
Tijdstip: start in overleg bij 4 aanmeldingen
Locatie: Refeling 68, 5672 CK Nuenen

De training omvat 10 lessen van 1 uur en een informatie uur voor de ouders