Aandacht training voor kinderen van 7 tot 12 jaar

 

Wij krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken in de drukte om ons heen en in ons hoofd.

Je komt beter in je vel te zitten als je kunt ontspannen en je hoofd vol gedachten tot rust kunt brengen. Ook is het fijn als je weet hoe je met allerlei emoties – prettige en vervelende – om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of ze te negeren.

Tijdens deze training leren de kinderen aandachtig te zijn: stilzitten als een kikker aan de kant van de vijver, in en uitademend, waarnemend. Alleen reagerend als het nodig is.

 

Wat kunnen de kinderen leren?

Aandachttraining leert de kinderen

  • Concentreren, even stoppen met wat ze aan het doen zijn en voor een moment de aandacht richten op bijvoorbeeld de adem. Door dit regelmatig te doen en te ‘zitten met de aandacht van een kikker’, leren kinderen snel te schakelen tussen ‘doen’ en ‘niet doen’.
  • Opmerken wanneer je afgeleid bent en weten hoe je terug kunt keren naar het onderwerp van de aandacht. Hierdoor neemt de concentratie toe en neemt impulsief gedrag af.
  • Benoemen en begrijpen van emoties en gedachte processen, zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Door emoties en gedachten te accepteren en er ruimte voor te maken, ontstaat er een kleine afstand, die genoeg is om niet meegesleept te worden door die gevoelens of ze te negeren. Hierdoor ontstaat rust en harmonie.
  • Aanwezig te zijn in het NU, waardoor de kinderen merken dat er NU heel veel goed is. Ook als er spannende dingen te wachten staan of als er nare dingen gebeurd zijn. NU is het oké.
  • Loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. Door je niet te vereenzelvigen met wat je denkt en voelt, wordt het zelfvertrouwen vergroot.
  • De aandacht te richten op wat je NU doet (via de concentratie). Hierdoor dringen de dingen beter tot je door, waardoor je je beter kunt herinneren wat je geleerd hebt.
  • Aardiger te zijn voor zichzelf en anderen. Het begrip voor eigen standpunten of kwetsbaarheden en die van anderen neemt toe. Deze bewustwording zorgt ervoor dat pestgedrag afneemt en de acceptatie van verschillen toe neemt.

Wat vinden kinderen dat ze van de training geleerd hebben?

“Me onder controle houden.”

“Ontspannen en rustig blijven.”

“Dat je naar je adem kunt luisteren.”

“Heel veel over concentreren.”

“Om jezelf onder controle te houden.”

“Dat je als je boos bent, dat je dan naar je adem kan luisteren en dat dan helpt.”

De training wordt zowel individueel als in groepsverband gegeven.

Kosten: € 175,- (incl. BTW, boek en CD)
Tijdstip: start in overleg bij 4 aanmeldingen
Data: 10 lessen
Locatie: Refeling 68, 5672 CK Nuenen

De training omvat 10 lessen van 1 uur en een informatie uur voor de ouders